Jak vybrat zahradní gril?
Sezóna grilování se blíží! Máte v plánu pořídit si vlastní gril a začít s grilováním? Na co si dát pozor při výběru grilu a jaké funkce by měl splňovat? Pár rad a tipů, jak se zorientovat v nabídce grilů a vybrat ten pravý právě pro vám přináší JIPOS.cz!
Vybíráme zahradní gril
Kvalitní zahradní gril je základem dobře ugrilovaného masa, zeleniny i dalších potravin, na které vaše chuťové pohárky mají zrovna chuť. Vhodně vybraný gril vám umožní pořádat grilovací party kdekoliv, kde si zamanete, ať už je to zahrada, balkón nebo ho sbalit a odvést na letní dovolenou. Každý gril vám nabízí pozitivní i negativní vlastnosti, a proto je potřeba zaměřit se na základní otázky, které vám pomohou s výběrem toho pravého grilu pro vás.
Jaké parametry grilu jsou pro vás důležité?
- Bezpečnost – kvalita, stabilita, zabezpečení ohně, ochranná izolace
- Vybavení grilu - udírna, poklop, teploměr
- Materiál a jeho odolnost
- Rošt a jeho polohovatelnost
- Odkládací plocha grilu
- Rozměry samotného grilu i grilovací plochy
- Údržba při častém či nahodilém grilování
- Design – aktivní či oddychový gril
- Investice do grilu
Zajímá vás gril na dřevěné uhlí nebo brikety?
Tento nejrozšířenější typ grilu je vhodný pro venkovní akce, protože se při grilování uvolňuje dým a grilované potraviny získávají typickou chuť s nádechem kouře. Grily na uhlí mívají nižší pořizovací cenu oproti elektrickým či plynovým, ale na druhou stranu je nutno počítat s investicí do briket či uhlí. Rozehřátí grilu trvá déle, ale samotné grilování díky vyšší teplotě zkracuje dobu přípravy pokrmů. U grilů na uhlí nenajdete funkci regulace teploty, mají náročnější údržbu na čistění po grilování.
Bude elektrický gril pro vás tou správnou volbou?
Elektrické grily lze využívat i v uzavřených prostorách. Jsou velmi jednoduché na manipulaci, snadnější čištění, potřebují zdroj energie a mají regulátor teploty s velmi rychlým rozpálením. Tip z e-shopu Jipos. cz je Gril Zetta 230V od značky Cattara, konstrukce grilu je vyrobena z kvalitní oceli opatřené vysokoteplotním nátěrem a z odolného plastu. Gril je na horní části opatřen závěsem pro nářadí a ve spodní částí odkládací mřížkou.
Dáte přednost grilu na plyn a jeho vlastnostem?
Plynové grily jsou vhodné pro grilování na čerstvém vzduchu. Jejich výhoda je v rychlém a jednoduchém zažehnutí plamene a rozehřátím grilu. Na ohřev je nutný dostatek plynu z propan butanové lahve, což je investice navíc a je dražší než investice do příslušenství u grilů na dřevěné uhlí. Plynové grily mají dlouhou životnost, regulátor teploty a snadnější údržbu díky vybavení pro odkapávání tuku.
Pozvedněte grilování na další úroveň
Každý milovník grilování má svůj nejlepší recept, kterému se nic nevyrovná, ale i svá tajemství ke zlepšení vůně a chuti potravin z rozpáleného ohně. Zkuste do žhavého uhlí přidat skořápky z mandlí nebo kousek třešňového dřeva, na rožeň položit snítku tymiánu či bobkový list a uvidíte, jaký ohlas sklidíte.
Recept pro nejlepší grilovačku?
K správnému grilování nesmí chybět maso, ryby, zelenina, výtečná marináda s kapkou alkoholu, a to nejlépe pivo či rum, BBQ omáčka, ale i sladká tečka na konec. Zkuste třeba grilované jahody s krémem z kozího sýra! Grilovací špejle naplňte jahodami a dejte je grilovat s plátkem másla. V misce si našlehejte tučnou smetanu na šlehání s lžící třtinového cukru, 200 g kozího sýru a zakápněte citrónovou šťávou. Lehce ugrilované jahody servírujeme s krémem.
Dobrou chuť a tu nejbáječnější grilovačku na pravém grilu vám přeje JIPOS.cz!